недеља, 24. децембар 2017.

Gloksinija--Gloxinia




Gloksinija je sobni cvet koji predstavlja znak divljenja, dobro je znati ako je nekome poklanjate ili neko poklanja vama. Potice iz Brazila a stigla je u evropu tek u 19. veku. Pripada porodici Gasneriacease isto kao i Africka ljubicica pa zato imaju puno slicnosti u gajenju.
To je biljka koja raste iz gomolja a preko zime miruje. Ima nazubljene barsunaste listove, cvetove nalik na zvona koji rastu na posebnim peteljkama.
Gomolje posadite u tresetni kompost u februaru/martu, kada se podsticu na rast. Gornji deo gomolja mora da bude u istoj ravni sa povrsinom zemlje. Kad biljka krene sa rastom stavite je na svetlom mestu ali bez direktnog sunca, kao i bez promaje. Biljku obilno zalivati 2-3 puta nedeljno. Zalivajte je odozdo da se cvetovi i listovi ne bi pokvasili. Dok biljka cveta, dodajte vodi tecno djubrivo svakih sedam dana. A u jesen kada listovi pocnu da venu, postepeno smanjujte zalivanje da bi biljka pocela da miruje. Kad potpuno uvene prestanite sasvim sa zalivanjem. Ocistite od suvog lisca i ostavite saksiju sa gomoljem na suvo mesto. Lukovica mora mirovati barem osam Nedelja kako bi ponovo poterala sledeceg proleca.
Razmnozava se putem gomolja, iz semena i putem reznica

Нема коментара:

Постави коментар