уторак, 26. децембар 2017.

Fikus Benjamin--ficus benjamin

Najpopularnija vrsta fikusa s malim listovima je benjamin. Može izrasti u veliko, razgranato stablo, ako preživi prva tri mjeseca prilagodbe, jer ne odgovaraju mu svi prostori i mora se pripaziti dok je biljka mlada. Nikako ne smije biti na propuhu, a potrebno mu je dovoljno svijetla, jer inače lišće mu žuti i otpada. Treba voditi računa o pravilnom zalijevanju. Zimi zalijevajte tek svakih desetak dana, a ljeti otprilike dva puta sedmicno. Nikako nemojte dozvoliti da stoji u vodi, obavezno nakon petnaestak minuta poslije zalijevanja odlijte višak vode. Tokom proljeća i ljeta prihranite ga jednom mjesečno vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za sobne lisnate biljke.
Povremeno ga prskajte po listovima.Presadite ga svake godine, a kad biljka postane. Obrezujte ga ako mu želite ograničiti rast, a to je najbolje učiniti u proljeće. Odrezane vrhove stabljike možete koristiti za razmnožavanje. Uzmite reznice duge oko 10 cm. koje imaju dva para listova. Stabljiku odrežite ukoso odmah ispod dolnjeg para listova, a tada i njih otklonite, tako da su vam sada ostala samo dva lista. Takvu reznicu zabodite u zemlju skroz do listova. Držite na toplom i svijetlom mjestu i redovito zalijevajte i ubrzo će potjrati nove listiće.

Ficus benjamina otporan je na bolesti i štetočine, ali ne i na štitaste uši. Ako s donje strane listova ili na grančicama zapazite plosnate ovalne izbočine tamnozelene, smeđe ili bijelo-sivkaste boje, pokušajte ih maknuti noktom. Ako ih na taj način možete skinuti, budite sigurni da su se naselile štitaste uši. Uz to, na biljci se može naći i ljepljiva tekućina koju izlučuju ti insekti. Ako fikus nije jako napadnut, insekte možete očistiti rukom pa je nakon toga dovoljno da je poprskate mješavinom od 3 dijela vode i jednog dijela špirita u koju dodate 2-3 kapi običnog deterdženta za suđe. Tom otopinom dobro poprskajte cijelu biljku, uključujući i donju površinu listova. Prskanje ponovite nakon 7-10 dana, prema potrebi i kasnije. Isto tako, u biljnoj apoteci možete pribaviti neki prikladan insekticid.




Нема коментара:

Постави коментар