уторак, 26. децембар 2017.

Božićna zvezda --Euphorbia pulcherrima

Božićna zvezda je specifična po tome što cveta oko Božića. Zbog toga je veoma popularna u svetu, pa samim tim i u Srbiji. Savršena kao poklon, Božićna zvezda će svojim prelepim cvetovima ulepšati svaki prostor za vreme Božićnih praznika. 
Negovanje oko Božića
Božićnu zvezdu bi trebalo postaviti u blizini prozora ili na neko drugo osvetljeno mesto. Obratite pažnju da biljka ne dodiruje hladno prozorsko okno. Ona je tropska biljka i obično se, u plastenicima, gaji na temperaturama od 15 - 25 stepeni. Visoke temperature i kratke temperaturne razlike će skratiti životni vek biljke, tako da izbegavajte da je držite pored radijatora, klima uređaja, ventilacije kao i na mestima gde se često otvaraju prozori ili vrata. Noćna temperatura prostorije bi trebalo da bude oko 12 - 15 stepeni što će produžiti period cvetanja. 
Zalivanje Božićne zvezde
Vlažnost zemljišta proveravajte svaki dan i zalijte je samo onda kada je zemlja potpuno suva. Zalivajte je tako da voda prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija. Višak vode prospite. Ako je zalivate previše donji listovi će početi da žute i počeće da venu, dok će u slučaju nedostatka vode početi da padaju. Ako želite da biljka i sledeće godine nastavi da ulepšava Vaš dom nabavite tečno mineralno đubrivo i dodajte ga jednom mesečno.
Cvetanje i sledeće godine
Krajem zime i početkom proleća, biljka će završiti sa cvetanjem i početi da opada. Tada bi trebalo sve grane skratiti na oko 10 - 15 cm visine i biljku staviti na hladnije mesto. Skraćivanje biljke će podstaći pupoljke da rastu i razvijaju se.
U periodu od marta do oktobra proverite da li je biljka "prerasla" saksiju u kojoj se nalazi i presadite je u veću. Na dno saksije, ispod zemlje, postavite sloj šljunka. Biljku zalivajte obilno, jednom nedeljno. 
U jesen, biljku unosite, posebno noću kako biste sprečili da je mraz ošteti. Ovaj period je veoma nezgodan jer temperatura oscilira u toku dana. Danju biljku slobodno možete ostavljati na otvorenom prozoru ako je napolju dovoljno toplo.



Нема коментара:

Постави коментар